Vládny návrh zákona umožní tunelovanie pozemkových spoločenstiev

20.03.2013 Bratislava

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Martin Fecko, Ján Mičovský a Helena Mezenská chcú zabrániť možnému tunelovaniu pozemkových spoločenstiev a podávajú preto pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o pozemkových spoločenstvách. Poslanec Martin Fecko pri tvotbe tohto pozmeňujúceho návrhu pritom oslovil viac ako 3500 urbariátov.
Vládny návrh zákon o pozemkových spoločenstvách by mal Smer nazvať zákonom o zrušení pozemkových spoločenstiev, pretože prinesie nie ich ochranu, ale ich likvidáciu. Zrušením predkupného práva pri predaji podielov v rámci pozemkového spoločenstva a zníženie rozhodovacieho kvóra pri otázkach o zániku či vstupu do obchodnej spoločnosti na nadpolovičnú väčšinu uľahčia skrytú privatizáciu a tunelovanie pozemkových spoločenstiev. „V praxi tak môže dochádzať k účelovému preskupovaniu podielov a vytváraniu väčšiny, ktorá má s pozemkovým spoločenstvom nekorektné úmysly,“ tvrdí trojica poslancov vo svojom pozmeňujúcom návrhu, v ktorom navrhujú zachovať dvojtretinové kvórum potrebné na rozhodovanie o zániku či o vstupe spoločenstva do obchodnej spoločnosti.
„Zvýšenie kvóra pri rozhodovaní z pôvodnej nadpolovičnej väčšiny na dvojtretinovú väčšinu všetkých hlasov možno považovať za vhodné, najmä z dôvodu značnej závažnosti prijať rozhodnutie, akým je vstup spoločenstva do obchodnej spoločnosti alebo do družstva. Nadpolovičná väčšina takýchto prípadoch je nepostačujúca,“ vysvetľujú opoziční poslanci.
Vládny zákon zároveň umožňuje ďalšie drobenie lesnej pôdy pričom používa dvojaký meter. Kým doteraz mohli mať spoluvlastníci v pozemkovom spoločenstve lesný pozemok v minimálnej výmere 5000 m2, vládny Smer navrhuje znížiť túto výmeru na 2000 m2. „To znamená drobenie pôdy, neprehľadnosť a chaos v pozemkových spoločenstvách. Smer zároveň zavádza dvojkoľajnosť tým, že ako fyzická osoba môžete mimo pozemkových spoločenstiev vlastniť minimálne 5000 m2 lesnej pôdy,“ tvrdí poslanec Fecko. Preto spolu so svojimi kolegami navrhujú ponechať minimálnu výmeru lesného pozemku na 5000 m2.
Trojica poslancov zároveň navrhuje v snahe o čo najväčšiu transparentnosť presne určiť práva a povinnosti člena orgánu spoločenstva a neponechať úpravu týchto otázok výlučne na zmluvu o výkone funkcie. „Medzi základné štandardy výkonu funkcie člena orgánu spoločenstva zakotvené priamo zákonom patrí hospodárnosť, odborná starostlivosť, mlčanlivosť o dôverných informáciách, profesionalita a kvalifikovanosť, zákaz klientelizmu a zodpovednosť za škodu,“ uvádzajú poslanci vo svojom návrhu.
M. Fecko, J. Mičovský
 

Vyberte región